Sonkás kifli

Hozzávalók 4 főre.

Tésztához:
500 g liszt, 100 ml tej, 1 tk cukor, 30 g élesztő, 2 tojás (+1 a kenéshez), 5 ek olaj, 2 ek olvasztott vaj

Töltelékhez:
250 g főtt sonka, 200 g trappista vagy edami sajt, 100 g ecetes uborka, 3 ek tejföl

A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, majd a liszt közepébe öntjük. Ehhez ozzáadjuk a tojásokat, a sót, egy kis langyos vizet, az olajat és az olvasztott vajat. A tésztát hólyagosra dagasztjuk, letakarva, meleg helyre téve a duplájára kelesztjük.
Közben a tölteléket is készítjük: az apróra vágott uborkát a ledarált sonkához adjuk, hozzákeverjük a reszelt sajtot, a tejfölt és a mustárt, sóval, borssal ízesítjük.
A tésztát lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, két cipót formálunk belőle. A cipókat 30 cm átmérőjű körökre, vékonyra nyújtjuk. Átlósan 12 cikkelyre vágjuk. A cikkek külső harmadára halmozzuk a tölteléket - mindenhová ugyanannyit - és a korong közepe felé haladva szorosan, kifliszerűen feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a sonkás kifliket, egymástól jó távolságra, mert nőnek.
Konyharuhával letakarjuk és ismét kétszeresére kelesztjük.
Tojássárgájával megkenjük a kifliket, és a 200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük (kb. 25 perc/tepsi).